Home Nieuws Huizinga wil schonere zeeschepen
Huizinga wil schonere zeeschepen PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 04 april 2008 12:14
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) wil dat de vervuiling door zeeschepen op de Noordzee wordt aangepakt. Dat blijkt uit de beleidsbrief zeevaart waar het kabinet zich vrijdag over buigt.

Zo wil ze internationale afspraken maken die leiden tot een verbod voor schepen die varen op zwavelhoudende brandstof vanaf 2015 op de Noordzee. Schepen moeten vanaf dan verplicht worden om zwavelarme destillaatbrandstof te gebruiken.

 Bovendien wil ze zo snel mogelijk de havenbelasting verhogen voorvervuilende zeeschepen en verlagen voor schonere schepen. Dat moet dan wel gelden voor alle havens in de regio: van het Duitse Hamburg tot Le Havre in Frankrijk. Aangezien niet al die havens in overheidshanden zijn, moeten daar ook afspraken over gemaakt worden met de havens zelf. Zelf is Huizinga er al over in gesprek met de haven van Rotterdam.

 Ook zet de staatssecretaris in op een aanscherping van de normen voor de uitstoot van zwavel en stikstof en klimaatmaatregelen voor de hele internationale zeevaart. Verder kondigt ze plannen aan waarmee ze het aantal ongelukken op de Noordzee wil terugbrengen tot maximaal twintig per jaar. Nu is de norm maximaal vijfentwintig.

 Tot slot staan er in de beleidsbrief plannen die de bijdrage van de zeevaart aan de Nederlandse economie moeten vergroten. Daarvoor wil ze onder meer de tarieven van de tonnagebelasting voor grote schepen en scheepsmanagement verlagen. Die zijn nu niet hetzelfde als in het buitenland.

Bron: Nieuwsblad Transport

 
Copyright © 2021 Langs sluizen en havens. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.