Home Nieuws
Laatste nieuws
Visserijcontroleurs ontsnappen aan ramp op Noordzee PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door admin   
vrijdag 13 maart 2009 19:27

Drie opvarenden van een zogeheten Rhib - een kleine, snelle rubberboot - van de Algemene Inspectie Dienst (AID) zijn op de Noordzee ontsnapt aan een scheepsramp.

Het trio sloeg, zo bleek vandaag, woensdagmiddag in het bootje om, zo’n 110 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Dat gebeurde na controle van de Helderse viskotter HD 22 Noorderhaaks. Hoewel de Rhib zelfrichtend behoort te zijn, zodat het bij kanteling automatisch terug in vaarpositie terechtkomt, bleef het vaartuig op de kop liggen.

Uiteindelijk bracht een tweede Rhib, afkomstig van het inspectieschip Barend Biesheuvel, redding.

Bekijk via onderstaande link het filmpje van Nan Bakker van Rederij Gebroeders Bakker.

 Bron: IJmuider Courant

 
Vrachtschip Wagenborg ramt lichtbaken PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Richard van der Kuijl   
donderdag 05 maart 2009 18:16
Het lichtbaken op het dek van de Dintelborg., © EPA/Fredrik Persson

Het Groninger vrachtschip Dintelborg van rederij Wagenborg heeft een 20 meter hoog lichtbaken met helikopterplatform geramd in de Botnische Golf. De totale schade is bijna één miljoen euro. "We maken best wel eens wat mee, maar zo'n curieus ongeval kan ik me niet herinneren", zegt Albert Engelsman, directeur van Wagenborg Shipping.

"Het is te stom voor woorden wat er is gebeurd. Onze tweede officier heeft niet goed opgelet op de brug. Of hij in slaap is gevallen of dat alcohol de oorzaak is, onderzoeken we nu. Feit is dat deze man wel alcohol heeft genuttigd. En dan is hij sowieso in overtreding, want Wagenborg duldt geen gebruik van alcohol of drugs als mensen aan het varen zijn. We hebben deze man, net een jaar bij ons in dienst, naar huis gestuurd."

De man, afkomstig uit de Oekraïne, wordt vrijwel zeker ontslagen. Volgens Engelsman treft de rest van de elfkoppige bemanning geen blaam. "De bemanning schrok toen ze een harde klap hoorden. Iedereen rende direct naar de brug, waarna een matroos op het voordek de lichtbaken met helikopterplatform aantrof."

Er is direct met de Zweedse kustwacht contact opgenomen. Die gaf de kapitein opdracht naar Stockholm te varen. In de Zweedse haven kwamen de autoriteiten tot de ontdekking dat het baken eigendom is van de Finse Rijkswaterstaat. Die heeft, volgens Engelsman, opdracht gegeven het gevaarte te slopen. De reder uit Delfzijl schat de waarde van het lichtbaken op zeker drie ton.

De ruim 130 meter lange Dintelborg ligt nu voor reparatie in de haven van Stockholm. Bij de opmerkelijke crash zijn geen gewonden gevallen. Wagenborg is verzekerd.

Lesmateriaal

De opmerkelijke aanvaring zal vrijwel zeker gebruikt worden als lesmateriaal voor de officieren in dienst bij rederij Wagenborg. "Dit is typisch een geval van: kijk, zo moet het niet", zegt directeur Albert Engelsman van Wagenborg Shipping.

Bron: Dagblad van het Noorden

 
Groen licht voor flink windpark op zee PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Richard van der Kuijl   
zaterdag 28 februari 2009 18:47

Foto: ANP

De onderneming Airtricity mag een windmolenpark op zee bouwen van 350 megawatt, voldoende om 390.000 huishoudens van stroom te voorzien. De onderneming meldde woensdag een vergunning te hebben gekregen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor de ontwikkeling van het park.

Het windpark 'Breeveertien 2' komt zo'n 60 kilometer voor de kust van IJmuiden te liggen. Breeveertien 2 wordt het grootste windpark van Nederland. Andere bestaande windparken hebben een capaciteit van ten hoogste 141 megawatt.

Airtricity, dat onderdeel uitmaakt van het Ierse bedrijf Scottish and Southern Energy (SSE), kreeg in januari al toestemming voor de bouw van het park 'West-Rijn', dat 40 kilometer voor de kust van Scheveningen ontwikkeld gaat worden. West-Rijn zal 284 megawatt gaan opbrengen en is naar verwachting van Airtricity in 2012 operationeel.

Breeveertien 2 zal bestaan uit 97 windturbines die gezamenlijk ongeveer de 350 megawatt zullen produceren. Het park moet in 2013 werkend zijn. Airtricity focust, nu de vergunningen rond zijn, op het slotstadium van het ontwikkelingsproces: subsidie van de Nederlandse overheid voor duurzame energie veiligstellen. Topman Peter Dowling van het bedrijf hoopt de grootste windmolenpark ontwikkelaar van Nederland te worden.

Bron: IJmuider Courant

 
Weer ongeluk draagvleugelboot PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door admin   
maandag 02 februari 2009 17:50
De draagvleugelboot die vaart tussen Velsen-Zuid en Amsterdam is maandagochtend in Amsterdam betrokken geweest bij een ongeluk. Het vaartuig voer tegen de kade op. Op de boot zaten circa zestien personen. Een vrouw raakte lichtgewond aan haar knie en is naar het ziekenhuis gebracht

Het gaat om een boot van de door vervoerbedrijf Connexxion verzorgde sneldienst tussen Amsterdam en IJmuiden-Velsen. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Hemweg. Er waren geen andere boten bij betrokken. Hoe het vaartuig tegen de kade kan aanvaren, is nog onbekend. Het Korps landelijke politiediensten doet daar onderzoek naar.
Foto ANP/Elmer van der Marel

De hulpdiensten hebben alle passagiers van boord gehaald.

Het is niet voor het eerst dat een draagvleugelboot van Connexxion betrokken is bij een ongeval. In oktober 2007 voer er een tegen een patrouillevaartuig van de Koninklijke Marechaussee op het Noordzeekanaal. Daarbij raakten zeven personen gewond. In 2003 botste een vaartuig tegen een betonnen kademuur in het westelijk havengebied van Amsterdam. Daardoor vielen twintig gewonden. Na dit ongeluk kwam de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een reeks aanbevelingen. Die volgde Connexxion ook allemaal op.

site stats

 
Dezer dagen 2,5 miljoenste reiziger op draagvleugelboot PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door admin   
vrijdag 16 januari 2009 14:04
Het aantal reizigers op de snelle bootverbinding tussen Velsen en Amsterdam is volgens vervoermaatschappij Connexxion spectaculair toegenomen.

Sinds de boot ieder half uur is gaan varen en in de spits zelfs driemaal per uur, is het aantal reizigers met vijftig procent per maand gestegen. Binnenkort verwacht Connexion dat de 2,5 miljoenste reiziger voet zet op de Fast Flying Ferry.

Om dit te vieren beloont de vervoerder deze reiziger met een minicruise van DFDS Seaways naar Newcastle. Iedere reiziger maakt de komende dagen kans op deze reis. Op de dag dat de 'winnaar' bekend wordt gemaakt, ontvangen alle reizigers op deze bootverbinding een attentie.

De Fast Flying Ferry is in de tien jaar dat hij bestaat uitgegroeid tot een vorm van hoogwaardig openbaar vervoer. De reistijd naar Amsterdam bedraagt 25 minuten.

(Foto: Remco van der Kuijl, Klik op de foto voor een vergroting)

Bron: IJmuider Courant

Laatst aangepast op vrijdag 16 januari 2009 14:19
 
«StartVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 3 van 16
Copyright © 2021 Langs sluizen en havens. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.