Home Nieuws
Laatste nieuws
Gele wolk trekt over Noordzeekanaal PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 15 april 2008 16:57

Na een storing bij een van de kooksfabrieken op het terrein van staalbedrijf Corus, dreef gistermorgen een geelgrauwe wolk ruwgas richting IJmuiden.

Bij enkele IJmuidenaren die aan de zuidrand van het Noordzeekanaal wonen of werken leidde dat tot keelklachten van voorbijgaande aard. ,,Het ging om een kleine storing met een van de vulwagens'', laat een woordvoerder van het staalbedrijf weten. ,,Gedurende ongeveer zes minuten kwam daarbij ruwgas vrij. Deze H2S-lucht (waterstofsulfide, red.) kan irritatie aan de keel veroorzaken. Dat is vervelend, maar niet giftig'', zegt de woordvoerder. ,,Door de harde wind en de geringe hoeveelheid gas is het snel vervlogen.''
 
Cruiseseizoen weer begonnen! PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 13 april 2008 16:09
Het cruiseseizoen is vandaag weer begonnen met het eerste cruiseschip naar Passagiers Terminal Amsterdam.
Verwachte cruiseschepen zijn te vinden via deze link http://www.ptamsterdam.nl/site/kalender.php?kalenderID=384
Het eerste schip dat Amsterdam aandeed was de Jewel of the Seas.
 

(Klik op de foto voor een vergroting)
Laatst aangepast op zondag 13 april 2008 16:20
 
Gemeenteraad: 'Landjepik ook niet na 15 jaar' PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 09 april 2008 09:31

Velser gemeenteraadsleden reageren kritisch op de publicatie in de IJmuider Courant waarin directeur Hans Gerson van het Amsterdamse havenbedrijf sussende woorden sprak over de uitbreidingsplannen van deze haven. De raadsleden hebben het gevoel dat Gerson hen een gebrek aan lange termijnvisie toedicht. Gerson benadrukte dat de Houtrakpolder weliswaar als mogelijk uitbreidingsgebied voor de Amsterdamse haven in beeld is, maar dat deze polder echt niet morgen wordt omgeploegd maar dat daar minstens een voortraject van vijftien jaar aan vooraf zal gaan. ,,Daarmee wekt u de indruk onze gemeenteraadsleden te beschouwen als lieden die slechts aan de korte termijn denken'', schrijven Wim Westerman van Groenlinks en Frits Korf van de Christenunie in een open brief aan Gerson. ,,U ziet over het hoofd dat onze raad uw havenplannen ter sprake bracht in het kader van de Metropoolregio Amsterdam, plannen die op de periode tot 2040 mikken.''

Bron: IJmuider Courant 

 
Huizinga wil schonere zeeschepen PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 04 april 2008 12:14
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) wil dat de vervuiling door zeeschepen op de Noordzee wordt aangepakt. Dat blijkt uit de beleidsbrief zeevaart waar het kabinet zich vrijdag over buigt.

Zo wil ze internationale afspraken maken die leiden tot een verbod voor schepen die varen op zwavelhoudende brandstof vanaf 2015 op de Noordzee. Schepen moeten vanaf dan verplicht worden om zwavelarme destillaatbrandstof te gebruiken.

 Bovendien wil ze zo snel mogelijk de havenbelasting verhogen voorvervuilende zeeschepen en verlagen voor schonere schepen. Dat moet dan wel gelden voor alle havens in de regio: van het Duitse Hamburg tot Le Havre in Frankrijk. Aangezien niet al die havens in overheidshanden zijn, moeten daar ook afspraken over gemaakt worden met de havens zelf. Zelf is Huizinga er al over in gesprek met de haven van Rotterdam.

 Ook zet de staatssecretaris in op een aanscherping van de normen voor de uitstoot van zwavel en stikstof en klimaatmaatregelen voor de hele internationale zeevaart. Verder kondigt ze plannen aan waarmee ze het aantal ongelukken op de Noordzee wil terugbrengen tot maximaal twintig per jaar. Nu is de norm maximaal vijfentwintig.

 Tot slot staan er in de beleidsbrief plannen die de bijdrage van de zeevaart aan de Nederlandse economie moeten vergroten. Daarvoor wil ze onder meer de tarieven van de tonnagebelasting voor grote schepen en scheepsmanagement verlagen. Die zijn nu niet hetzelfde als in het buitenland.

Bron: Nieuwsblad Transport

 
Amsterdam wint twee cruise awards PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 27 maart 2008 20:06

Tijdens de jaarlijkse Seatrade Cruise Shipping Convention, die dit jaar van 11 – 13 maart in Miami plaatsvond, hebben Passenger Terminal Amsterdam en de stad Amsterdam twee prestigieuze awards in de wacht gesleept. De selectie van winnaars (in totaal 11 categorieën) wordt bepaald door een wereldwijd onderzoek onder de cruiserederijen.

 PTA werd onderscheiden als Most Efficient Terminal Operator. Hiermee werd zij (en haar toeleveranciers) beloond als meest efficiënte en best opererende cruiseterminal. Amsterdam won de award voor ‘Best Turnaround Destination’. De awardwinnaar beschikt hierbij over de beste combinatie van transport van en naar de terminal (per vliegtuig, openbaar vervoer), afhandeling van passagiers op de luchthaven en cruiseterminal. Daarnaast worden het beste hotelaanbod en toeristische aantrekkelijkheid geprezen. Beide awards worden gedeeld met resp. 5 en 7 andere havens wereldwijd. De prijzen geven aan dat Amsterdam het goed doet binnen de internationale cruisevaart.

 Dit jaar wordt een stijging van het aantal schepen verwacht van meer dan 50%. Het West Europees vaargebied, waar Amsterdam deel van uitmaakt, wordt, zo is de verwachting, het zwaartepunt van de wereldwijde cruisevaart. Om het Noordzeekanaalgebied beter op de internationale kaart te zetten is in Miami ook de aftrap gegeven voor de Atlantic Alliance. Deze marketingorganisatie begint met 15 deelnemende havens (van Lissabon tot Hamburg) en heeft als doelstelling een forse groei van het aantal cruiseschepen en passagiers de komende jaren.

 
«StartVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 8 van 16
Copyright © 2021 Langs sluizen en havens. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.